De kracht van een goed huisstijl handboek

De kracht van een goed
huisstijlhandboek

Waarom is je huisstijl belangrijk?

Een goede huisstijl is essentieel voor bedrijven van alle formaten. Of je nu een kleine start-up bent of een grote organisatie, je huisstijl is de verbinding tussen jou en je klanten. Het is een misvatting dat een goede huisstijl alleen essentieel is voor grote bedrijven met internationale erkenning en substantiële marketingbudgetten. Huisstijl is net zo belangrijk voor kleinere bedrijven. Het is zelfs zo, dat kleinere bedrijven een huisstijl vaak harder nodig hebben, zij moeten nog bouwen aan een trouwe achterban!

Liquid Creativity 2020

Onderbouwen met een huisstijlhandboek

Zoals eerder aangegeven is een goede huisstijl erg belangrijk voor het opzetten en uitbouwen van een (nieuw) merk of bedrijf. Minstens zo belangrijk is het om je huisstijl en logo in de praktijk goed en consequent in te zetten. Om dit goed te bewaken wordt gebruik gemaakt van een zogenaamd huisstijlhandboek of huisstijlgids. Hierin staat alle belangrijke informatie over het (juiste) gebruik van het logo en de andere huisstijlelementen.

Wat staat er in een huisstijlhandboek?

  • Kleurgebruik in verschillende profielen als standaard drukinktkleuren (Pantone), kleurendruk- en printwerk (CMYK), Zwart-Wit, grijstinten en digitaal gebruik (RGB)
  • Het gebruik van huisstijlelementen op diverse materialen. Denk aan; briefpapier, visitekaartjes, enveloppen, advertenties, online banners, social media en meer.
  • Het gebruik van lettertypes. Welke lettertypes mogen er gebruikt worden? Wanneer wél en wanneer niet? In welke vormen mogen deze gebruikt worden?

Het is uiteraard van belang dat het huisstijlhandboek altijd wordt geraadpleegd. Mocht er een nieuwe uiting zijn binnen een huisstijl moet dat ook altijd aangepast en aangevuld worden, hierdoor is het nooit een statisch document, maar een leidraad. Goed gebruik van je huisstijlhandboek zal zorgen voor een duidelijke, eenduidige uitstraling en zorgt ervoor dat alle verschijningsvormen van het ‘merk’ herkenbaar zijn en altijd hetzelfde 
gevoel oproepen.

Referenties:
Liquid Creativity (2020), “What is branding and why is it important to your business?”
Oburon, “De kracht van een goed huisstijl handboek”

Over Anytime

Anytime is een partner in design, vormgeving en dtp. Betrouwbaar en kundig, zo zeggen onze klanten. We werken graag samen. En dat kan in vele vormen.

Meer blogs

Nieuwsgierig geworden?